fermentation


fermentation
общ.
ферментация, брожение (процесс сбраживания — превращения виноградного сусла в вино благодаря действию дрожжевых бактерий, присутствующих в нем, которые и превращают сахар, содержащийся в ягодах, в спирт (55-60%) и двуокись углерода (40-45%); также при сбраживании выделяется масса различных веществ (напр., танины), влияющих в дальнейшем на вкус, цвет и запах вина; этот вид ферментации также называется первичной ферментацией)
Syn:
See:

Англо-русский толковый словарь "Вино". 2013.

Смотреть что такое "fermentation" в других словарях:

  • Fermentation — industrielle La fermentation est une réaction biochimique de conversion de l énergie chimique contenue dans une source de carbone (souvent du glucose) en une autre forme d énergie directement utilisable par la cellule en l absence de dioxygène… …   Wikipédia en Français

  • fermentation — [ fɛrmɑ̃tasjɔ̃ ] n. f. • 1539; lat. fermentatio → ferment 1 ♦ Biol., biochim. Transformation de substances organiques sous l influence d enzymes produits par des micro organismes. Fermentation du lait, transformation en acide lactique sous l… …   Encyclopédie Universelle

  • Fermentation — Fer men*ta tion (f[ e]r m[e^]n*t[=a] sh[u^]n), n. [Cf. F. fermentation.] 1. The process of undergoing an effervescent change, as by the action of yeast; in a wider sense (Physiol. Chem.), the transformation of an organic substance into new… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • Fermentation — may mean: * Fermentation (biochemistry), the process of energy production in a cell under anaerobic conditions (without oxygen) * Ethanol fermentation, a form of anaerobic respiration used primarily by yeasts when oxygen is not present in… …   Wikipedia

  • fermentation — Fermentation. s. f. v. Terme Dogmatique. Agitation, division & rarefaction de parties par le moyen du Ferment. La digestion se fait par la fermentation des aliments …   Dictionnaire de l'Académie française

  • fermentation — [fʉr΄mən tā′shən] n. [ME fermentacioun < LL fermentatio: see FERMENT] 1. the breakdown of complex molecules in organic compounds, caused by the influence of a ferment [bacteria cause milk to curdle by fermentation] 2. excitement; agitation …   English World dictionary

  • fermentation — fermentation. См. ферментация. (Источник: «Англо русский толковый словарь генетических терминов». Арефьев В.А., Лисовенко Л.А., Москва: Изд во ВНИРО, 1995 г.) …   Молекулярная биология и генетика. Толковый словарь.

  • Fermentation — (lat.), Gärung; fermentativ, die Gärung befördernd; fermentieren, gären, in Gärung bringen; fermentabel, gärungsfähig …   Meyers Großes Konversations-Lexikon

  • Fermentation — (lat.), s.v.w. Gärung …   Kleines Konversations-Lexikon

  • Fermentation — Fermentation, der Prozeß der Gährung (s. Gährung) …   Herders Conversations-Lexikon

  • fermentation — index commotion Burton s Legal Thesaurus. William C. Burton. 2006 …   Law dictionary

Книги

Другие книги по запросу «fermentation» >>


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.